Älä heitä pois


 Kuva Margit Mannila 


Kirjoitin jokin aikaa sitten jutun otsikolla Herkkuja tähteistä. Yhteishyvässä 11/2013 oli juttu otsikolla Älä heitä pois (lue alkuperäinen juttu oheisesta linkistä).  Tiina Tuppuraisen kirjoittamassa artikkelissa käsiteltiin ruoantuotantoa ja ruoan poisheittämistä. Jokainen suomalainen heittää peräti 20-30 kg syömäkelpoista ruokaa pois vuodessa. Se on 5 % ruoasta, jota hankitaan.

Jutussa oli muutama hyvä kooste. Esimerkiksi tämä, joka koski tuotteiden säilyvyyttä:

Tuotteiden säilyvyys

Jääkaapissa (avattu pakkaus):
  • tuore jauheliha ja kana 1–2 vrk
  • tuore kala 1 vrk
  • liha 3–5 vrk
  • valmiit ruoat 3–4 vrk
  • kastikkeet ja puurot 1–2 vrk
  • maito 7 vrk
  • leikkeleet 5–7 vrk.
Pakastimessa:
  • valmiit ruoat, jauheliha ja sianliha 3–4 kk
  • leipä 3 kk
  • kalafileet 2–3 kk
  • kana paloina 9 kk
  • vihannekset ja marjat 8 kk
  • naudanliha 6–12 kk.
Muutama tolkullinen vinkki siitä, kuinka oman perheen ruokahävikkiä voi vähäntää:

Näin vähennät ruokahävikkiä

  • Ota lautaselle vain sen verran ruokaa kuin syöt.
  • Suunnittele ostoksesi ja osta vain tarpeeseen. Tarkista säännöllisesti, mitä jääkaapissa on, ja käytä ensimmäiseksi lähellä viimeistä käyttöpäivää olevat tuotteet.
  • Muista, ettei parasta ennen -päiväys kerro tuotteen pilaantumisesta. Arvioi elintarvikkeen kunto silmillä ja nenällä.
  • Älä valmista ruokaa valtavia määriä. Jos ruokaa tulee paljon, sitä voi säilöä pakkaseen. Ruoan rippeitä voi myös tuunata esimerkiksi kasviksilla ja kastikkeilla.
  • Älä pidä pakastinta tai jääkaappia välivarastona, jossa pilaantuneet ruoat odottavat pois heittämistä. Heitä selvästi pilaantuneet ruoat säännöllisesti pois.
  • Tarkista jääkaapin ohjeesta, millä tasoilla mitäkin ruokaa suositellaan säilytettävän.
  • Älä hamstraa. Kuiva-aineetkaan eivät  pysy hyvänä ikuisuuksia.
  • Muista, että viileys pidentää leivän käyttöaikaa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on 10–14 astetta. Leipää voi säilyttää myös jääkaapin vihanneslaatikossa.
  • Suurta määrää vihanneksia ei kannata säilyttää pöydällä. Viileässä ne säilyvät pidempään.
  • Sama pätee hedelmiin. Pilaantuneet ja kolhiintuneet hedelmät tulee poistaa, jotta ne eivät aiheuta muiden pilaantumista. Omenat kannattaa sijoittaa erilleen muista, sillä niiden kaasut pilaannuttavat muita hedelmiä. (Lähde: Kuluttajaliito elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi)

Sen lisäksi, että ruokahävikki vähenee, säästyy selvää rahaa. Hävikkiä voi vähentää suunnittelemalla ostoksensa ja hyödyntämällä tähteitä. Samassa lehdessä otsikoitiin mm. kuivan leivän uudesta elämästä. Kaupasta ei kannata ostaa kalliita krutonkeja, vaan ne voi pienellä vaivalla tehdä itse kuivahtaneesta leivästä. Itse raastan kuivan leivän yleensä korppujauhoiksi, jotka sitten hyödynnän lihapullataikinassa.

 Linkkejä ruoan säilyvyyteen liittyen
 Ekokokki (Martat)


 Säilytä oikein (Saa syödä)




(Edit 26.12.2017).



Comments