Omannäköinen joulu



Vietätkö omannäköistä joulua vai teetkö kaiken koska näin on aina ennenkin tehty? Tämä kysymys nousi vuosia sitten esiin, kun istuin kapaajalla. Kampaaja tuskaili, kun ei pidä yhtään lipeäkalasta ja sitä täytyy olla ruokapöydässä, kun anoppi tulee viettämään heille joulua ja sitä ei kukaan muu syö kuin hän eikä hänkään välttämättä kuin sen yhden ainoan lusikallisen. Loppu kalasta menee roskiin.

Olin hetken ihan hiljaa, sillä olen kerran vain elämässäni laitanut perinteisen suomalaisen joulumenun. Siis sellaisen, jossa on kinkkua ja laatikoita, rosolleja ja silliä ja jälkiruoaksi luumukiisseliä ja riisipuuroa. Laatikot jäivät syömättä ja kinkustakin saatiin alas alle puolet.

Pidän joulusta ja jouluvalmisteluista, mutta teen kaiken omalla tavallani. Meillä joulun ruokavalio koostuu pääosin vuoden aikana syödyistä sunnuntairuoista, jotka ovat saaneet kehuja ja joista joku ruokailija on sanonut, että tätä voisi sitten tehdä myös jouluna. Eli jouluni perinne on, että siinä ei ole mitään tiukkoja kaavoja ja perinteitä.

Perinteillä on toki merkityksensä. Perinteet ovat osa kulttuuria ja sosiaalista pääomaa. Tosin kovin ruoka- ja lahjapainotteiseksi ovat suomalaiset joulut menneet.









Mutta ilman perinteitä ja kaavoihin kangistumisia omakaan jouluni ei mene. Ehkä jouluissani on ollut enemmän kyse siitä, että olemme luoneet sellaisia perinteitä vuosien saatossa, joista itse oikeasti pidämme. Esimerkiksi  etenkin ruoan suhteen periaatteena on ollut, että kaikki pitävät niistä ruoista tai asiosta, mitä jouluna on tarjolla tai mitä silloin tehdään. Lisäksi jokainen jouluna kotona oleva saa ilmoittaa "tästä en jouluna(kaan) luovu"- asian, joka otetaan mukaan/huomioon joulua rakennettaessa.







Muutamia perinteitäni/pysyviä tekijöitä joulussani ovat mm.


Glögi - Glögini on erityisen mausteista, itsetehdystä mehusta tehtyä. Yleensä käytän punaherukkamehua tai karviaismehua.













Pikkuleivät - Rakastan pikkuleipiä, siksi jouluna täytyy olla runsaasti erilaisia pikkuleipiä. Mieluiten 6-10 erilaista.

Piparkakut - Piparkakkuja leivon itse  sekä ostan. Minulle jäi kasa muotteja entiseen elämääni, mutta vähitellen olen saanut keräiltyä uuden muottivalikoiman. Piparkakkuja koristellaan eri tavoilla. Tosin enää lapset eivät innostu tästä asiasta niin kuin nuorempana, joten voi olla, että en jaksa enää itseäni ilahduttaakseni askarrella piparkakkujen kanssa aatonaaton hämyisinä hetkinä.

Piparkakkutalo -Piparkakkutalo täytyy yleensä väsätä. Se tuhotaan joku uudenvuoden yönä tai loppiaisena. Riippuu vähän siitä millainen ohjelma jouluna on muuten. Jos uudenvuoden aattona on ruokavieraita, niin talo kokee kohtalonsa silloin.


Piparkakkutalo on myös näppärä lahja. Se ilahduttaa, mutta se ei jää pölyttymään kaapin perälle jatkoksi tavarakaaokseen, joita meillä kaikilla yltäkylläisyydessä elävillä tuppaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi.

Joulutortut - Joulutortut kuuluvat lasten suosikkeihin. Niiden leipominen alkaa meillä jo lokakuun lopussa. 

Saksalainen joulupulla eli stollen on mieluisaa syötävää. Se on hyvää teen kanssa.

Englantilainen hedelmäkakku - Englantilaisesta hedelmäkakusta en luovu. Sitä eivät oikeastaan muut meillä syö, mutta se on asia, jonka teen itseni takia. Englantilaisella hedelmäkakulla on tunneyhteys lapsuuteni jouluun. Siitä tiesi, että nyt on taas joulu, kun englantilainen hedelmäkakku laitettiin uuniin. Se sai maustua viileässä parisen viikkoa ja sitten se kannettiin jouluaattoiltana kahvipöytään.

Marja-Liisan hedelmäkakku

200 g voita
2-3 dl sokeria (kaksi riittää)
3 munaa
1 dl kermaa
2 ½ kkp vehnäjauhoja
1 kkp perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3-4 dl paloiteltuja, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä

1. Voi ja sokeri vaahdotetaan
2. Kananmunat lisätään yksitellen
3. Jauhot sekoitetaan keskenään (muista jauhoittaa hedelmät)
4. Jauhot ja kerma lisätään vuorotellen
5. Lisää lopuksi hedelmäkuutiot
6. Sitruunan mehu
7. Kaada taikina rasvattuu ja  jauhoitettuun kakkuvuokaan
8. Paista 175 C noin 1½ h. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos tikkuun jää taikinaa jatka paistamista.
Voit peittää kakkuvuoan loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei se pala.



Ohjeita Englantilaiseen hedelmäkakkuun

Hellapoliisin ohjeet ovat takuuvarmoja

HelsinginSanomien ohje kuulostaa eniten omaltani hdelmien osalta


Kotikokissa on useampikin ohje hedelmäkakkuun. Ensimmäisessä ohjeessa kakku näyttää tällaiselta ja toisessa tällaiselta.

Kotiliesi ohjeistaa leipojia näin


Maku-lehdessä oleva ohje on tässä. Kuvan kakku näyttää vähän kuivalta. Olisiko siinä aavistus liian paljon jauhoja?

Marttojen ohjeessa on oikein erikseen mainittu luumut ja rusinat

Pirkan ohjeessa kakkuun tulee myös mausteita


Arabialainen maustekakku - Arabialainen maustekakku maistuu lapsille. Sitäkin on siis oltava.

Marjarahka - Aattoillan jälkiruokana on joku rahka, johon käytetään itsepoimittuja vadelmia tai lakkoja ja illan päättää herkkupöytä, jossa on juustoja, keksejä, kakkuja ja glögiä.

Aattoaamun aamiainen - Aattona aloitamme yleensä runsaalla aamiaisella. Suomalaisesta joulusta aamupalalla on mukana riisipuuro. Muuten se koostuu aika lailla muista herkuista, mitä on joulua varten hankittu tai tehty. 

Aaton illalllinen - Illallinen koostuu vähän vaihdellen joko poronkäristyksestä tai sisäfilepihvistä, perunalumesta (keitetyt perunat painellaan siivilän läpi), jos tarjolla on sisäfilettä ja perunamuussista jos tarjolla on poronkäristystä.

Kalat - Kaloja täytyy olla. Savustettu lohi, sinappisilakat (mieluiten itse tehtyjä) ja lasimestarin silli uivat joulupöytääni.

Pöydässä on myös sienisalaattia ja punajuurisalaattia (ei siis rosollia) ehkä kurkkusalaattia, ainakin lisäksi hillosipuleita, ruusukaalia (tämä on minulle sellainen juttu, että ilman ruusukaalia minun jouluni ei ole joulu)
Parsakaalia
Paria erilaista salaattia


Meillä ei jouluruokiin kyllästytä, koska mitään ei ole niin paljon, että sitä joutuisi syömään koko viikon.

Ihanaa matkaa kohti omannäköistä joulua ja omia jouluperinteitä!

Ostoskorissa

Muutamia artikkeleja aiheesta:

Kuinka viettää joulua?

Kotilieden joulu tarjoaa vaihtoehtoja otsikolla nautiskelijan joulu. Meneen vuoden trendi näyttää olleen "omannäköinen joulu".

Kotivinkin helppo joulumenu

Joulumenu Valio

Maku-lehden joulumenu noudattelee perinteistä joulua


(Edit 1.12.2013; 31.12.2013 kuvat lisätty)

Comments