Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: Marttojen säästövinkit

Martat on kiva järjestö, jossa on paneudettu talouteen ja talouden hoitoon. Kotitalouksissa suurimmat säästöt sytyvät viisaalla ostamispolitiikalla. Marttojen säästövinkitkin lähtevät pitkälti tästä ajattelusta. Kuuluin itsekin Marttoihin takavuosina, mutta muut elämän kiireet sitten veivät mukanaan. Kivaa meillä oli. Kokkasimme kerran kuukaudessa yhdessä ja haastoimme mukaan muutamia kertoja myös alueellamme asuvia ihmisiä tutustumaan toimintaan (jäsenhankinta tietenkin mielessä) ja kokkaamaan. Kerran meillä oli teemana nopeaa ja maistuvaa arkiruokaa se sai suuren joukon ihmisiä paikalle. Valmistimme ryhmissä viisi erilaista nopeaa arkiruokaa ja osallistujat tulivat vuosien päästä juttusille ja muistelivat hyvää kurssia.

No Marttojen säästövinkit eivät toki huomioi ollenkaan vaihtoehtoiskustannuksia. Tässä tapauksessa vaihtoehtoiskustannuksia on esim. käytetty aika joka itse tekemiseen menee. Mitä se muu tekeminen sitten on? Pitääkö/voiko omalle työlle laskea hintaa? Paljonko minun pitäisi saada palkkaa kotitaloustyöstä, jota teen itseni ja perheeni eteen? Yms. kysymyksiä tietenkin voi ja kannatta ehkä esittää.

Yksi pieni asia, joka Marttojen listalla on ja josta vuositasolla tulee suuri, on omat kauppakassit. Marttojen sivuston mukaan viisi muovikassia viikossa voi tehdä 65 € vuodessa. Itse olen käyttänyt yksinomaan kestomateriaalista tehtyjä kauppakasseja lähes 30 vuotta. Valmistan niitä milloin mistäkin: esim. vanhoista farkuista tai paidoista yms. (Tosin nykyään olen aika usein turvautunut kaupan omiin kangaskasseihin tai kestomuovikasseihin.)

Ekokokki- jutussa paneudutaan ruoan hävikkiin, joka onkin ollut myös yksi omista mieliaiheistani menneenä vuonna. Jatkan asian paukuttamista todennäköisesti kuluvankin vuoden aikana.

Vuositasolla voi säästää satoja euroja, kun suunnittelee ostoksensa viisaasti. Itse harrastan aika tarkkaa ostosten suunnittelua ja haastan itseni selviämään mahdollisimman vähällä rahalla ruokakaupasta. Martat mainitsevat, että kahden euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa 312 euroa. Sitä ei oikeastaan tule ajatelleeksi, kun seisoo karkkihyllyn ääressä ja tuijottaa niitä kaikkia ihania herkkuja, joita hyllyt notkuvat.

Kotiruoka on edelleenkin suhteellisen edullista, jos sitä sanaa enää voi suomalaisen ruokakorin äärellä lausua.  Vanha sanonta kuuluu, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Itse olen laatinut ruokalistoja vuodesta 1985. Ruokalistan suunnnittelu on tärkeä työkalu säästämisessä.  Jos et jaksa itse suunnitella ruokalistaa, voit hyödyntää Marttojen laatimaa:

Kolmen viikon ruokalista 1. viikko2. viikko3. viikko
malounas
päivällinen
makkararuoka
kalaruoka 
kasvisruoka
jauheliharuoka
 liharuoka
pastaruoka
ti lounas
päivällinen
kalaruoka
pastaruoka
jauheliharuoka
kalaruoka
pastaruoka
kasvisruoka 
kelounas
päivällinen
pastaruoka
broileri-kasvisruoka
kalaruoka
kasvisruoka
kasvisruoka
kalaruoka
tolounas
päivällinen
broileri-kasvisruoka
kasvisruoka
kasvisruoka
makkararuoka
makkararuoka
jauheliharuoka
pelounas
päivällinen
kasvisruoka
jauheliharuoka
munaruoka
broileriruoka
 jauheliharuoka
kasvisruoka
lalounas/päivällinenliharuoka kalaruokakasvisruoka 
sulounas/päivällinenbroileriruoka liharuokabroileriruoka


















 Linkki ylläolevaan ruokalistaan
 
Katso myös ruokalista tästä linkistä. Ohjeiden hintatiedot ovat pääjutussa. (Linkki tässä)


Myös muualla on pohdittu arjen säästämistä

Ilta-Sanomissa luvataan 10 000 € säästöt, jos noudatat kaikkia vinkkejä. 

Comments