Tietokoneostoksilla


Vanha kone on nyt sitten työtön. Sillä on ähky.

Inhoan tietokoneen päivittämistä uuteen versioon, sillä sen asentamisessa tulee aina jotakin, joka vielä aikaa enemmän, mitä laki sallii. Olenkin siksi venyttänyt tietokonehankintaani jo parisen vuotta. Fujitsu noin vuodelta 2006/2008 alkoi yskiä vähitellen enemmän ja enemmän. Työkaveri pelasti sen kerran. Siitä rikkoutui näytönohjain ja jotakin muutakin, mutta näppärä ATK-jannu ruuvaili osia irti varastossaan lojuvista koneista ja lupasi muutaman kuukauden elinaikaa lisää. Taitaa tästä rempasta olla peräti jo kolme vuotta. Kone kyllä sinänsä toimii edelleen, mutta tiedätte varmasti varsin hyvin, että mm. erinäiset pelit yms. välttämättömät ja vähemmän välttämättömät toiminnot alkavat syödä koneen muistia ja suorituskykyä niin, että se vaan ei enää yksinkertaisesti kykene suoriutumaan niistä velvollisuuksistaan, joista sen pitäisi yskimättä suoriutua. Koneelle tulee ähky.

Poikani putsaili sitä menneenä kesänä ja palautteli konetta ruotuun. Se vaan on sellainen juttu, että jossakin vaiheessa ähky on liian suuri ja töpseli on pakko irroittaa seinästä. Lopullisesti.


Tietoturvaa kaikille koneille  
Ostin tässä taannoin F-Securen kolmelle koneelle asennettavaksi ja oli kuulkaas aika vaikea (tällaiselle harvemmin asian kanssa työskentelevälle) löytää sitten se kohta sieltä, jossa tämä jakolinkki on.
Jouduin ottamaan tukeen yhteyttä ja sain sieltä linkin. Se, minkä helposti löysin oli uuden version ostaminen "jopa kolmelle koneelle".  Muistuttipa F-Secure sitten vielä tänään siitä, että ostaminen on jäänyt kesken. Meinasi otsasuoni alkaa pullottamaan, kun tämä lävähti näytölle.

Myöskään siitä, että nyt olen poistanut yhden koneen verosta eikä se siis käytä enää ko. turvaohjelmaa, ei ole mitään ohjetta, kuinka saan tämän yhden lisenssin vielä käyttööni. Kysäisin tätä asiaa tuesta ja kuvittelen saavani siihen vastauksen maanantaina.

Verenpainetta...
No sitten verenpainetta nosta MS-Office-paketti. Ostin lisenssin viidelle, sillä se käyttäjämäärä meidän nuppiluvulla täyttyy helposti. Hmm... Siinä kun ennen Office-ohjelma oli ladattu koneelle, ja se sitten toimi siellä oli se päivitetty tai ei. Nyt Office on näppärästi online ja se toimii pilvessä, ihan mistä tahansa (niin muuten toimii Google Drivekin ja ilmaiseksi). Lasku tulee sitten kerran vuodessa. En tiedä, mitä päivitys mahtaa maksaa, mutta ihan varmasti se ei ole ilmaista. Ts., jos haluat käyttää tiedostojasi, sinun on maksettava (lunnaat) vuosittain tai muuten olet ilman tekstinkäsittelyohjelmaa.

Kuluttajaa syyllistetään 
Kuluttajaa syyllistetään säännöllisesti siitä, että hän ostelee sitä sun tätä sieltä ja täältä. Ei ostaisi, jos ei olisi pakko. Minulla on aivan ihana monitoimitulostin HP LaserJet M1120 MFP. Sen ongelma on se, että se on mustavalkoinen ja uusi järjestelmä ei tule enää tätä ohjainta. Joten mitäs nyt. Minulla on täysin toimiva skanneri, kopiokone ja tulostin, joka ei toimi kuitenkaan sitten tässä uudessa ympäristössä. 

Tietokone ilman toimivaa printteriä on kuin vessa ilman vessapaperia...

Netti toimintaan  
Ja sitten se, ennen kuin saa netin toimimaan ja myös langattoman yhteyden, menee aikaa ja tupakkaa. Tosin en polta, mutta jos polttaisin, olisin käynyt luultavasti savuilla ainakin askillisen verran. En tiedä, mistä johtuu, että tämän kaiken pitää olla niin monimutkaista.  Voi tietenkin olla, että tällainen tavallinen, vanhahko naisihminen ei ole kovin näppärä näiden juttujen kanssa, mutta... silti.  Pitää tietää aika paljon, että saa laitteiston toimimaan.

Nyt itselleni ongelmia tuotti WLAN. Se ei napsahtanutkaan päälle ihan automaattisesti, vaan sitä piti vähän auttaa. No tietenkin on vähän sellainen voittajafiilis, kun saa homman pelittämään.

Niin pientä, niin pientä
Uusi kotikoneeni on Lenovo. Se, mikä näissä uusissa koneissa on kivaa, on se että ne ovat lähes äänettömiä ja kooltaan vain murto-osan siitä, mitä entiset vempaimet, vaikka edellinen koneenikaan ei ollut sieltä suurimasta päästä. Painoa on ehkä vain n. 4 kg tällaisella uudella pöytäpöntöllä. Muistelen aikaa, kun ne painoivat ns. ihan sikana. Hyvä kun nostaa jaksoi.

Saadaankohan näitä koskaan sellaisiksi, että sen kun vaan laitat töpselin seinään ja ryhdyt vain käyttämään? Ainakin hieman helpompaa tämä käyttönotto voisi olla. Meille mummoille.



Lähetetty Windows Phonesta

Comments