Sienipiirakkaa


Nyt on aika kurkata pakkaseen, mitä siellä vielä on. Perunasosepohja sopii piirakkapohjaksi  useiden eri täytteiden kanssa. Sienipiirakkaan se sopii mielestäni erinomaisen hyvin.

Tämä ohje on vanhasta  Kotilieden leivontakirjasta.  Painos taitaa olla loppuunmyyty jo ajat sitten.

Tarvitset
1 dl perunasosehiutaleita tai 3dl valmista perunasosetta
1-1 ½ dl lämmitä vettä
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
n. 2 dl sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja (itse käytän aina vehnäjauhoja)
valkopippuria


Täytteeseen
n. 1 l tuoreita kantarelleja tai 300 g pakastettuja kantarelleja. Voit käyttää myös muita metsäsieniä. Esim. herkkutattia, orakasta, suppilovahveroa, lampaankääpää tai kehnäsientä.
1 iso sipuli  (kantarellien kanssa ei kannata laittaa liikaa sipulia)
50 g voita
1 dl kermaa
1-2 tl suolaa


Pinnalle
2 kananmunaa
1 dl maitoa
250 g raejuustoa


1. Tee perunasose hiutaleista tai käytä valmista. (Lisään valmiiseen muusiin noin 2dl vettä) Lisää suola, rasva, jauhot ja hiukan valkopippuria. Sekoita taikina ja taputtele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pidä viileässä paistohetkeen saakka.

2. Pilko tuoreet sienet paistinpannuun. Anna sienien kiehua omassa nesteessään, kunnes se haihtuu. Lisää voi ja silputtu sipuli. Hauduta hiljalleen ja lisää lopuksi kerma ja anna vielä hautua miedolla lämmöllä. Mausta ja siirrä seos jäähtymään.


3. Sekoita kananmunat, maito ja raejuusto. Levitä sienimuhennos taikinapohjalle ja kaada raejuustomaito päälle. Raejuuston asemasta voit käyttää myös juustoraastetta tai molempia.


4. Paista piirakka 225 asteessa. Käytä ensin alalämpöä, jossa piirakka saa olla 15 minuuttia ja sitten ylälämmössä, kunnes piirakka on kellanruskea. 

 (Lähde: Kotilieden leivontakirja.)


Lähetetty Windows Phonesta

Comments