Hihnat vaihdettu ja muuta auton anatomiaan liittyvää



Auto on taas kuluttanut käteisveroja oikein urakalla. En aja paljon, mutta tietyt huollot täytyy tehdä määrävuosittain.

Nyt sitten olivat vuorossa hihnat. Jakopäähihnan vaihtaminen täytyy Volvossa (vm 1999/2000) tehdä 4 vuoden tai 160 000 km:n välein. Minulla aikaa oli lipsahtanut hieman enemmän kuin neljä vuotta. Edellisen vaihdon on edellinen omistaja nimittäin tehnyt vuonna 2008. Kilometrejä ei ollut vielä tullut kuin alle 100 000  tuon edellisen merkkipaalun jälkeen, mutta... toinen merkkipaalu oli ylittynyt jo reilusti. Toisaalta, jossakin sanotaan, että tärkeämpi luku ovat kilometrit kuin vuodet. Olen tästä kuitenkin vähän eri mieltä. Jos ajaa paljon lyhyttä matkaa, silloin mielestäni hihnan vaihtaminen on ajankohtaista vuosien mukaan, vaikka kilometrit eivät olisi vielä lähelläkään.
No, joka tapauksessa, asian tarkistaminen putkahti mieleeni, kun pääsiäisen nurkilla kävin ulkona ja asuintaloni edessä oli tiellä jakopäähihna. Siihen oli jonkun matka katkennut ns. lennossa.

Jakopäähihnan rikkoutuminen yleensä särkee koko moottorin ja useimmiten niin perusteellisesti, että auton ainoa  oikea paikka on  autojen hautausmaa.

Samalla kun etupää oli auki, pyysin vaihtamaan myös laturinhihnan. On sitten turvallisempaa taas ajella, kun on tämä puoli kunnossa. Volvon anatomiaan onkin tässä viime aikona uhrattu sen verran valuuttaa ja huomiota, että saisi nyt sitten hyristä tyytyväisenä seuraavat neljä vuotta. (No akun vaihto tulee varmasti eteen lähiaikoina, sillä edellisestä vaihdosta on 3,5 vuotta. Tosin Akkusalminen mittasi sen ja sanoi, että vielä se kestää, kunhan maltan pitää autoa aina vähän aikaa käynnissä ennen kuin lähden liikkeelle ja ennen kuin sammutan sen.)

Öljyt vaihdatan kerran vuodessa. Se riittää mainiosti kun kilometrejä tulee sen verran vähän.

Siispä koko rempassa vaihdettiin jakoremmisarja, vesipumppu (vesipumpun vaihtaminen kuuluu aina tähän prosessiin) lisäksi vaihdettiin generaattorihihna, lisättiin jäähdytinnestettä, uusi polttimo rekisterikilven valolle, öljynvaihto+suodatin, raitisilmasuodatin ja työ.

Mitä sitten maksoi? Kukkaro keveni 500,28 €:lla
Ilmaistahan tämä lysti ei ole. Mutta on se täällä maalla kuitenkin suhteellisen kohtuullista.

Avainten kaukosäätimetkin tuli uusittua. Sen homman joutuu valitettavasti tekemään merkkiliikkeessä ja se olikin sellainen prosessi, että meinasi palaa pinna. Ainut asiallinen henkilö ko. firmassa oli asentaja, joka suoritti käytännön työn.

Työn vastaanotossa touhu on kyllä sieltä ja syvältä. Täkäläisessä merkkiliikkeessä saisivat pikkuisen sedät miettiä sitä, millaista asiakaspalvelua siellä tarjotaan tällaisille iäkkäämmille tädeille. Tästä johtuen, ne asiat, jotka voin hoitaa muualla, todellakin hoidan muualla. Autonkin käyn ostamassa sitten sieltä, mistä saan palvelua. Merkkiliikkeet älköön vaivautuko. Kuvaavaa merkkiliikkeen kohdalla on on, että yksi tuttavani (nainen) meni ostamaan uuden autonsa toiselta paikkakunnalta, kun raha ei paikalliseen merkkiliikkeeseen  kelvannut.

Merkkiliikkeessä voitaisiin myös miettiä sitä, monestako töykeästä seisoskelijasta (nais)asiakas  on valmis maksamaan. Asia on vähän niin, kun someraivon herättäneessä Byggmaxin mainoksessa, jossa kerrotaan, että siellä asikas ei maksa kassalla seisoskelevista tytöistä eikä somistuksista. Minä en halua maksaa autoliikkeessä seisoskelevista töykeistä miehistä ja korjaamon työnjohtajasta, jonka tehtävän merkitystä en kykene hahmottamaan. En ole myöskään valmis maksamaan siitä lahjasta (keksipaketti, kahvipaketti tms.), joka jätetään autoni etupenkille huollon jälkeen.

Olen hyvin yksinkertainen ihminen. Haluan, että autoni viat hoidetaan kuntoon kohtuuhintaan ja luotettavasti. Haluan myös, että minulle kerrotaan mitä tehdään ja mitä pitää/kannattaa tehdä seuraavaksi, jotta vältyn kalliilta rempalta, jos en tajua pitää itse huolta siitä, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Haluan, että jos korjaaja huomaa jonkun asian, joka on hyvä hoitaa, hän huomauttaa asiasta ja hoitaa asian kuntoon.

Auton käyttö- ja huolto-opas kannattaa lukea. Ihan vain varmuuden vuoksi. Varsinkin, jos sattuu olemaan nainen.










Comments