Salmiakki-sitruunakkakku

Kuvat Margit Mannila

Ainekset salmiakki-sitruunakakkuun oli ostettu jo hyvissä ajoin. Junnu pyysi useamman kerran tekemään sitä, mutta pidin päätökseni ja leivoin sen itsenäisyyspäiväksi. Kakku on varsinainen kaloripommi. Siinä on voita, sokeria, suklaata, kermaa ja karkkia.

Nyt kakku on sitten tehty ja ensimmäiset palaset maistettu.

Ohjeen lähde on Kodin Kuvalehti.




 Kakun tekeminen alkoi turkkareitten murskaamisella.

 Hopeatoffeen keittäminen kakun päälle sopivaksi kesti noin 1 h 15 min.



Ainekset

Kakkupohja

400 g tummaa suklaata 400 g voita 8 kananmunaa 3 ½ dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 2 tl leivinjauhetta ½-1 dl turkinpippurirouhetta

Kostutus

1 dl vettä 1 dl sokeria 1 dl sitruunamehua

Täyte

6 dl vispikermaa 400 g sitruunarahkaa ½ dl sokeria 4 liivatelehteä ½ sitruunan mehu

Kuorrutus

4 dl kermaa 300 g hopeatoffeekarkkeja 1 dl turkinpippurirouhetta

Lisäksi

noitapillejä, lakritsia tai turkinpippureita koristeluun

Valmistusohje

  1. Varaa kaksi halkaisijaltaan 20 sentin irtopohjavuokaa tai leivo kakkupohjat kahdessa erässä. Voitele ja korppujauhota vuoat. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Paloittele suklaa ja voi. Sulata ne mikrossa sykäyksit­täin, sekoita sileäksi ja laita jäähtymään.
  3. Vaahdota munat sähkövatkaimella sokereiden kans­sa kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Kääntele munavaahtoon varoen keskenään sekoitetut vehnä- ja perunajauho sekä leivinjauhe. Sekoita taikinaan jäähtynyt suklaaseos ja tur­kinpippurirouhe. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin ala-tasolla 50–60 minuuttia. Ko­keile kypsyyttä tikulla.
  5. Kumoa kakut hiukan jäähty­neinä ritilälle. Jäähdytä kakut hyvin ennen kokoamista.
  6. Valmista sitruunasokeriliemi kostutusta varren. Kuumenna vesi. Sulata siihen sokeri ja lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunamehu.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja sokeri. Liota liivatelehtiä kyl­mässä vedessä viisi minuut­tia, kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Hämmennä tasaisesti rahka­vaahtoon.
  8. Leikkaa kakkujen pinnat tasaisiksi ja kolmeen osaan terävällä veitsellä. Käännä toisen kakun pohjapuoli ylös­päin ja jätä se tasaisimpana ylimmäiseksi kakkulevyksi.
  9. Levitä pullasudilla kostutus­lientä alimmalle kerrokselle. Sivele täytettä reilu kerros, mutta jätä vajaa sentti ulko­laidoilta täyttämättä. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja paina vaahtoon kevyesti. Jatka kakun kokoamista, kun­nes levyt on käytetty.
  10. Valmista kuorrutus. Kaada kerma kattilaan. Lisää karkit ja hämmennä, kunnes ne ovat sulaneet. Kinuski on valmista, kun se muodostaa pisaran kylmällä vedellä täy­tetyn lasin pohjalle. Jäähdytä kinuskia hetki ennen kuin kaadat sen kakun päälle.
  11. Koristele kakku makeisilla. Tarjoa seuraavana päivänä. Säilytä kakku kylmässä.
 


Ryhdyn runtelemaan ohjetta jo alkumetreillä toiseen kuosiin. Suklaata on mielestäni vähän turhan paljon. Samoin sokeria, jota kehoitetaan laittamaan myös kostutukseen. Käytin sen sijaan sodavettä, jota oli terästetty  sitruunamehulla. Suklaata laitoin 150 g. En siis paljon vähempää, mutta riitti mielestäni aivan hyvin.

Rahkan sijaan käytin mascarpone tuorejuustoa. 

Salmiakkikinuskia ketin noin tunnin ja vartin. Kinuskin kanssa kannattaa olla tarkka, jotta siitä ei tule liian kovaa. Toisaalta, jos sitä keittää liian vähän, se uppoaa kakun sisälle.

Kinuskia oli mielestäni myös liikaa. Sitä  riittäisi puolikas annos.

Vaikeustaso: Ei aloittelijalle.

Hinta: Kallis. Pelkästään päälliseen ainekset maksavat reilut 5 €.

Maku: Syötävää. Ei ehkä sellaista, josta tulisi joku superlemppari. Kakkupohja o.k. Liian makeaa. Onneksi jätin sokerin pois kostutusliemestä!

Tekisinkö uudelleen: En välttämättä omaan kahvipöytään, mutta jos joku haluaisi, niin ehkä. Kakkupohja on käypä. Väliin laittaisin vadelmamoussea, jota terästäisin ripausella chiliä.



Comments