Kuvat Margit Mannila
Ainekset salmiakki-sitruunakakkuun oli ostettu jo hyvissä ajoin. Junnu pyysi useamman kerran tekemään sitä, mutta pidin päätökseni ja leivoin sen itsenäisyyspäiväksi. Kakku on varsinainen kaloripommi. Siinä on voita, sokeria, suklaata, kermaa ja karkkia.
Nyt kakku on sitten tehty ja ensimmäiset palaset maistettu.
Ainekset salmiakki-sitruunakakkuun oli ostettu jo hyvissä ajoin. Junnu pyysi useamman kerran tekemään sitä, mutta pidin päätökseni ja leivoin sen itsenäisyyspäiväksi. Kakku on varsinainen kaloripommi. Siinä on voita, sokeria, suklaata, kermaa ja karkkia.
Nyt kakku on sitten tehty ja ensimmäiset palaset maistettu.
Ohjeen lähde on Kodin Kuvalehti.
Kakun tekeminen alkoi turkkareitten murskaamisella.
Hopeatoffeen keittäminen kakun päälle sopivaksi kesti noin 1 h 15 min.
Ainekset
Kakkupohja
400 g tummaa suklaata 400 g voita 8 kananmunaa 3 ½ dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 2 tl leivinjauhetta ½-1 dl turkinpippurirouhettaKostutus
1 dl vettä 1 dl sokeria 1 dl sitruunamehuaTäyte
6 dl vispikermaa 400 g sitruunarahkaa ½ dl sokeria 4 liivatelehteä ½ sitruunan mehuKuorrutus
4 dl kermaa 300 g hopeatoffeekarkkeja 1 dl turkinpippurirouhettaLisäksi
noitapillejä, lakritsia tai turkinpippureita koristeluunValmistusohje
- Varaa kaksi halkaisijaltaan 20 sentin irtopohjavuokaa tai leivo kakkupohjat kahdessa erässä. Voitele ja korppujauhota vuoat. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Paloittele suklaa ja voi. Sulata ne mikrossa sykäyksittäin, sekoita sileäksi ja laita jäähtymään.
- Vaahdota munat sähkövatkaimella sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kääntele munavaahtoon varoen keskenään sekoitetut vehnä- ja perunajauho sekä leivinjauhe. Sekoita taikinaan jäähtynyt suklaaseos ja turkinpippurirouhe. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin ala-tasolla 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
- Kumoa kakut hiukan jäähtyneinä ritilälle. Jäähdytä kakut hyvin ennen kokoamista.
- Valmista sitruunasokeriliemi kostutusta varren. Kuumenna vesi. Sulata siihen sokeri ja lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunamehu.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja sokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia, kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Hämmennä tasaisesti rahkavaahtoon.
- Leikkaa kakkujen pinnat tasaisiksi ja kolmeen osaan terävällä veitsellä. Käännä toisen kakun pohjapuoli ylöspäin ja jätä se tasaisimpana ylimmäiseksi kakkulevyksi.
- Levitä pullasudilla kostutuslientä alimmalle kerrokselle. Sivele täytettä reilu kerros, mutta jätä vajaa sentti ulkolaidoilta täyttämättä. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja paina vaahtoon kevyesti. Jatka kakun kokoamista, kunnes levyt on käytetty.
- Valmista kuorrutus. Kaada kerma kattilaan. Lisää karkit ja hämmennä, kunnes ne ovat sulaneet. Kinuski on valmista, kun se muodostaa pisaran kylmällä vedellä täytetyn lasin pohjalle. Jäähdytä kinuskia hetki ennen kuin kaadat sen kakun päälle.
- Koristele kakku makeisilla. Tarjoa seuraavana päivänä. Säilytä kakku kylmässä.
Ryhdyn runtelemaan ohjetta jo alkumetreillä toiseen kuosiin. Suklaata on mielestäni vähän turhan paljon. Samoin sokeria, jota kehoitetaan laittamaan myös kostutukseen. Käytin sen sijaan sodavettä, jota oli terästetty sitruunamehulla. Suklaata laitoin 150 g. En siis paljon vähempää, mutta riitti mielestäni aivan hyvin.
Rahkan sijaan käytin mascarpone tuorejuustoa.
Salmiakkikinuskia ketin noin tunnin ja vartin. Kinuskin kanssa kannattaa olla tarkka, jotta siitä ei tule liian kovaa. Toisaalta, jos sitä keittää liian vähän, se uppoaa kakun sisälle.
Kinuskia oli mielestäni myös liikaa. Sitä riittäisi puolikas annos.
Vaikeustaso: Ei aloittelijalle.
Hinta: Kallis. Pelkästään päälliseen ainekset maksavat reilut 5 €.
Maku: Syötävää. Ei ehkä sellaista, josta tulisi joku superlemppari. Kakkupohja o.k. Liian makeaa. Onneksi jätin sokerin pois kostutusliemestä!
Tekisinkö uudelleen: En välttämättä omaan kahvipöytään, mutta jos joku haluaisi, niin ehkä. Kakkupohja on käypä. Väliin laittaisin vadelmamoussea, jota terästäisin ripausella chiliä.
Comments
Post a Comment