Jyvä- ja nokkosnäkkäri


Kuvat MM
Leikkasin näkkärin jo siinä vaiheessa kun laitoin sen uuniin. Se osoittautui hyväksi jutuksi.



Käytin jauhotettua paistinlastaa apuna taikinan levittämisessä leivinpaperille. Näkkärin pinta jäi ehkä turhankin jauhoiseksi, mutta jauhot voi harjata paistamisen jälkeen mukavasti pois.
Valmistin nokkosnäkkäriä. Käytin ohjetta I, jossa kaurahiutaleet korvasin neljänviljan hiutaleilla. Paistoaika omassa uunissani oli 45 minuuttia.
Jauhojen sijaan kannattaisi ehkä käyttää öljyä taikinan levittämiseen. Toisaalta jauhot voi sitten harjata pois.

Me-lehdessä 5/2014 oli jyvänäkkärin ohje.

Ainekset


2 dl kaurahiutaleita
½ dl ruisjauhoja
½ dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl vehnäleseitä
2,5 dl vettä
1 rkl öljyä
½ tl suolaa

Valmistusohje


Sekoita kaikki aineet keskenään ja annan seoksen turvota noin pari tuntia. Levitä seos lusikan tai lastan avulla erittäin ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 150-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia kunnes pinta alkaa muuttua ruskeaksi. Varo ettet polta! Murra levystä sopivan kokoisia paloja tarjolle.

Martat puolestaan opastavat nokkosnäkkärin valmistamiseen. Nokkosia kuivasin kesällä niin runsaasti, että niistä riittää pitkäksi aikaa. 

Tämä helposti valmistuva ja rapea näkkäri maistuu ihanasti siemeniltä ja nokkoselta. Lisäksi se sopii moneen erityisruokavalioon.
2 dl maissijauhoa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½–1 dl kuivattua nokkosrouhetta
½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
¾ dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä
Pinnalle: seesaminsiemeniä
  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin.
  2. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle see­saminsiemeniä.
  3. Paista 150-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia.
  4. Jäähdytä ja murra sopiviksi paloiksi.

Comments