Fudget



 Kuvat Margit Mannila 


Tuli sitten vähän vapaajakson kunniaksi yllätettyä Juniori. Keittelin vähän fudgea. Minulla ei ollut hasselpähkinä valkosuklaata, joten murustelin hieman saksanpähkinää karpalojen ohella tuonne kattilaan. Täytyy kyllä sanoa, että tässä herkussa ovat kalorit kohdallaan. 

Ohje on Pirkasta 12/2012. 



Fudget
Tarvitset näitä 
2 dl vispikermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
1 pkt maitosuklaata (200 g) tai 1 pkt valkosuklaata esim. hasselpähkinä
1½ dl kuivattuja karpaloita

Tee näin

  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan vispikerma, sokeri, siirappi ja voi. Kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua hiljalleen kuplien noin 15-25 min, kunnes se sakenee kinuskimaiseksi. Kerman tuoreus vaikuttaa keittoaikaan: vanhemmasta kermasta seos valmistuu nopeammin kuin aivan tuoreesta. Testaa seoksen sopivaa koostumusta tipauttamalla sitä pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista. (Varo kuitenkin keittämästä seosta liian pitkään. Silloin rasva saattaa osittain erottua massasta. Tämä vaikuttaa fudgejen ulkonäköön, mutta ei makuun.)
  2. Rouhi suklaa veitsellä. Kun fudgeseos on valmista, siirrä kattila liedeltä. Anna kuplimisen lakata ja sekoita joukkoon suklaa. Anna suklaan sulaa ja lisää sen jälkeen karpalot. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 18 cm).
  3. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se jääkaappiin. Leikkaa jähmettynyt levy pieniksi neliöiksi. Säilytä fudget jääkaapissa.

Ohjeen lähde Pirkka 12/2012. Ohje on saatavissa verkossa sivulla K-ruoka.fi/reseptit/fudget. (24.2.2018).

Edit
Kuva valmiista fudgesta  lisätty 24.2.2018

Comments